Mikroviļņu krāsns – cik kaitīga tā patiesībā ir?
Mūsdienās, kad ikdienas ritms kļūst arvien straujāks, meklējam veidus, kā ikdienišķas darbības padarīt ātrākas un ērtākas. Ēdiena pagatavošana ir viena no tām. Cik gan ērta ir iespēja iepriekš sagatavot gardu maltīti vēliem darba dienu vakariem un, atgriežoties mājās, to uzsildīt, nepavadot virtuvē ilgu laiku!
Mikroviļņu krāsns ir viena no tām ierīcēm, kas mums dāvā šo iespēju. Taču vēl aizvien mīti un pieņēmumi par šīs krāsns ietekmi uz cilvēku veselību ir daudz un dažādi. Šajā rakstā apskatīsim, vai tiešām mūsdienu mikroviļņu krāsnis ir kaitīgas veselībai, kā tās pareizi izmantot un kā izvēlēties sev piemērotāko.
Īsa vēsture un darbības princips
Mikroviļņu krāsns vēsture sākas aptuveni 20. gadsimta 20. gados, kad sākās pirmie eksperimenti ar elektromagnētisko viļņu izmantošanu ēdiena uzsildīšanai. Taču tie vēl bija tālu līdz reālai mikroviļņu iekārtai. Pagāja vēl 20 gadi, līdz 1945. gadā amerikāņu zinātnieks Persijs Spensers, darbojoties ap radara mikroviļņu imitētāju, kā stāsta vēstures avoti, pamanīja, ka viņa kabatā no starojuma izkususi konfekte. Cita leģenda, tiesa, mārketinga mērķiem ne visai veiksmīga, stāsta, ka zinātnieks gluži vienkārši apdedzinājis roku.
Sākotnēji šī iekārta paredzēta tikai armijas vajadzībām, līdz plaša patēriņa ražošanai nonāca 1955. gadā, kad Amerikas uzņēmums "Tappan" ieguva patentu mikroviļņu krāsns ražošanai.
Kāds tad īsti ir šīs iekārtas darbības princips? Vienkārši izsakoties – mikroviļņiem iedarbojoties uz ūdens un citām polarizētām molekulām ēdienā, to kustība paātrinās, un ēdiens tiek vienmērīgi uzsildīts.
Vai tiešām kaitīga veselībai?
Visizplatītākais mīts, ko, šķiet, dzirdējis gandrīz ikviens, ir saistīts ar mikroviļņu jeb elektromagnētiskā starojuma ietekmi uz cilvēku veselību. Jāsaka, ka tas patiesi ir tikai mīts. Šie mikroviļņi var ietekmēt cilvēka veselību, taču cilvēkam, izmantojot mikroviļņu krāsnis, kādas tās pazīstam mūsdienās, nav iespējams saskarties ar šo starojumu. Mikroviļņu krāsns korpuss un aizsargstikls nodrošina to, ka viss elektromagnētiskais starojums paliek krāsniņā un izzūd acumirklī, kad tās darbība tiek pārtraukta.
Tāpat uzskats, ka, gatavojot mikroviļņu krāsnī, bojā iet vērtīgās uzturvielas un vitamīni, nav gluži patiess. Protams, jebkuru produktu termiski apstrādājot, daļa uzturvielu ies bojā.
Taču laiks, kas nepieciešams, lai ēdienu uzsildītu mikroviļņu krāsnī, ir daudz mazāks. Tādējādi daudzas uzturvielas un vitamīni ēdienā saglabāsies pat vairāk, nekā cepot vai ilgstoši vārot. Jāpiebilst, ka, šādi gatavojot ēdienu, izmantot taukvielas nav nepieciešams gandrīz nemaz, kas nozīmē, ka ēdiens būs daudz veselīgāks nekā, piemēram, ilgstoši cepts augstā temperatūrā, izmantojot lielu daudzumu taukvielu.
Tas, kas noteikti jāatceras, ka sildīt vai gatavot ēdienu plastmasas traukos pilnīgi noteikti nevajadzētu! Sildīt veikalos nopērkamās jau gatavās maltītes to oriģinālajā iepakojumā vai plastmasas uzglabāšanas traukos ir lielākā kļūda, kas tiek pieļauta. Mikroviļņu ietekmē plastmasā esošās ķīmiskās vielas izdalās ēdienā un ilgtermiņā var būtiski kaitēt cilvēka veselībai!
Tātad secinājums ir viens – mikroviļņu krāsns nekādā veidā nav vairāk kaitīga kā jebkura cita veida iekārta ēdiena pagatavošanai! Tas ir drošs, ērts veids, kā gatavot, samazinot ēdiena termiskās apstrādes ilgumu un taukvielu daudzumu. Galvenais atcerēties par piemērotu trauku izmantošanu. Mūsdienās lielākoties uz visiem ēdiena pagatavošanas traukiem jau ir norādīts attiecīgais marķējums, kas parāda, vai tos drīkst izmantot šāda tipa ierīcēs. Piemēroti būs karstumizturīgi stikla un keramikas trauki.
Kādas ir mikroviļņu krāsns priekšrocības?
- Ērta un vienmērīga uzsildīšana bez nepieciešamības to nemitīgi apmaisīt un pieskatīt. Jaunākie modeļi piedāvā skārienjutīgo vadību, kas ļauj visu nepieciešamo informāciju redzēt uz skārienjutīgā ekrāna.
- Daudz mazāks risks ēdienu piededzināt, jo taimeris un laika uzstādīšana nodrošinās to, ka varēsiet bez bažām sekot līdzi tam, cik ilgs laiks nepieciešams, līdz ēdiens būs gatavs.
- Daudz ātrāks veids, kā vienmērīgi atkausēt produktus, negaidot, kad produkti paši atkusīs, izņemti no saldētavas. Izvēloties modeli ar atkausēšanas funkciju, tas ļaus atkausēt produktu, vien ievadot tā veidu un svaru!
- No visiem ēdiena pagatavošanas veidiem būs viens no visdrošākajiem izmantošanai maziem bērniem.
- Viegla un ērta tīrīšana. Ja iegādātais mikroviļņu krāsns modelis piedāvā antibakteriālu pārklājumu, tad ziniet, ka tas likvidē līdz pat 99% kaitīgo baktēriju.
- Mūsdienu mikroviļņu krāsnis piedāvā daudz dažādu funkciju, kas nodrošina to, ka ēdiens var tikt ne tikai uzsildīts, bet pagatavots līdzvērtīgi kā cepeškrāsnī.
- Mikroviļnu krāsns ar grilu ļaus pagatavot ēdienu ar kraukšķīgu virskārtu, turklāt samazinot gatavošanas laiku!
Autors: Freepik.com/Freepik
Mikroviļņu krāsns – cena un kur izdevīgāk iegādāties?
Cenas tirgū svārstās no lētākām, manuāli vadāmām un vienkāršākām krāsnīm, sākot no 100 eiro. Tāpat pieejamas vidēji dārgas un jau dārgākas, iebūvējamās mikroviļņu krāsnis, kas piedāvās līdzvērtīgas funkcijas kā cepeškrāsnis. Šādām krāsniņām cenas svārstās no 400 līdz 700 eiro.
Ja esat nolēmuši, ka mikroviļņu krāsns ir tas, kā trūkst jūsu virtuvē, tad labākās mikroviļņu krāsnis atradīsiet ksenukai.lv! Šeit pieejams plašs piedāvājums un visa nepieciešamā informācija, lai atvieglotu jūsu izvēli. Turklāt, pievienojoties SMART NET kluba biedriem, varēsiet iegādāties preces par ļoti pievilcīgām cenām!
Article
"K-Senukai" īpašnieces apgrozījums pērn pieauga par 64,3%
Rīga, 2.aug., LETA. Būvniecības, remonta un sadzīves preču tirdzniecības centru "K Senukai" zīmola īpašniece AS "Kesko Senukai Latvia" pagājušajā gadā strādāja ar 90,623 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 64,3% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī guva peļņu 1,474 miljonu eiro apmērā.